1Úton Nemzetközi Zarándoknap

A Mária út teljes útvonalán, minden szakaszon egy közös célért szerveznek zarándoklatokat a Mária úthoz kapcsolódó szervezetek, így az Erdélyi Mária Út Egyesület is.

Ez a minden évben megrendezendő zarándoknap az 1Úton nevet viseli és több száz települést érint Ausztriában, Erdélyben a Felvidéken, Szlovéniában és Magyarországon egyaránt. Az 1Úton Zarándoknap több ezer ember számára nyújt zarándokélményt, melyen keresztül életre kel a csoda: a különféle nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak. Átélik az egységet, mely hatalmas lelki feltöltődést jelent.

Az esemény azoknak szól, aki késztetést éreznek arra, hogy egy egész napos zarándoklat keretében, hosszabb vagy rövidebb szakaszt tegyenek meg a a Mária úton. Az 1Úton Zarándoknaphoz kapcsolódnak civil, szakmai és egyházi szervezetek, iskolák, közösségek.

A közös élmények által, az énekszó erejével és az élen járó kereszt árnyékában a különféle helyekről érkező emberek kapcsolatot építhetnek egymással. A zarándoklás ugyanakkor olyan életforma, mely lépésről lépésre közelebb visz önmagunk, embertársaink és Isten felé, miközben kinyitja előttünk a világot.

2017. óta különböző jármódokon lehet a zarándoklás lélekformáló erejét kipróbálni. A futó és kerékpáros 1Úton zarándokszakaszokon a sportolók is megtapasztalhatják a sport és spiritualitás összefonódásának lehetőségeit.