Az utolsó 100 km

Egy kiépített zarándokút, amely több, mint próba, több, mint kihívás és több, mint kaland. Egy Út, ami világokat köt össze, ami segít megismerni önmagad. Az Út, amire rálépve egy új család tagja leszel. Egy Út, amelyen el kell indulnod!

Az ember mindig keres valamit: jobb életet, nyugalmat, csendet, sikert, boldogságot… Várjuk, hogy mindez egyszer csak megjelenjen az életünkben, közben pedig kifogásokat keresünk arra, hogy miért nem keressük a számunkra megfelelő utat: nincs elég időm, nincs elég pénzem, nem tudom hol kezdjem. Ne arra koncentrálj, hogy miért nem érheted el a céljaidat. Összpontosíts arra, hogy megtaláld az utad.

A Mária Út utolsó 100 kilométere egy kiépített zarándokút, amire rálépve jobban megismerheted önmagad, a határaidat, megtalálhatod a célt, amire igazán vágysz, ami teljessé teheti az életed.

A 100 kilométeres zarándokút 2018. május 13-tól lesz elérhető Parajdtól Csíksomlyóig az udvarhelyszéki és a gyergyószéki útvonalon is. Május 13-tól lehet zarándokolni mindkét útvonalon egyénileg, vagy a szervezett programokhoz csatlakozva.

A zarándokút utolsó 100 kilométerét 2018. május 13-tól megteheted gyalogkerékpárral és lovon, tisztelegve ezzel az őseink előtt, akik gyakran több ezer kilómétert tettek meg a szabadságért, a becsületért, vagy önmaguk megismeréséért. Amennyiben a résztvevő bizonyítani tudja a zarándokútlevéllel, hogy az említett három mód egyikén tette meg az út utolsó 100 kilométerét, a kitartását egy tanúsítvánnyal igazolják a szervezők. Az oklevélről és az útlevélről bővebben itt olvashat.

A zarándokútlevél ingyenes igényléséhez kattintson ide, majd az adatok megadása után ezen az oldalon adhatja meg, hogy hol szeretné átvenni azt.

A Mária Út utolsó 100 kilométerének három jármodban való megtételének gondolata azzal a céllal született, hogy az érdeklődők a Hargita megyei Parajdtól egészen Csíksomlyóig két útvonal közül választva egy olyan élményben részesüljenek, amely által megismerhetik a helyi történelmet, látványosságokat, illeve segíti a résztvevőket abban, hogy ne csak a környezethez kerüljenek közelebb, de saját fizikai és lelki kitartásukat is próbára tehessék.

A rendezvény helyszínének megközelítése: egyénileg

Kik jelentkezhetnek?

Korhatár nincs. Minden korosztályt várunk, hiszen nem verseny! Vallástól, világnézettől, nemzetiségtől és politikai nézettől függetlenül mindenki számára nyitott. Gyerekekre vonatkozó részletesebb leírás a szabályzatban található.

Fontos!

Mindenki hozzon saját üveget (poharat), mert a támaszpontokon újra megtöltheti. Műanyag mentesség jegyében a közös étkezéshez hozzon magával tányért és kanalat.

Kell-e előre jelentkezni?  Van-e részvételi költség?

Igen!

Ha megvan a választott útváltozat, akkor nagyon ajánlott előjelentkezni a honlapon lévő űrlap segítségével, hiszen a kedvezmény 50%! a kedvezmény! A szervezők számára is nagy segítség a várható létszám előzetes becsléséhez.

A résztvevők a teljes szakaszra nevezési díjjal járulnak hozzá a szervezés költségeihez (rajtszám, ellátás az út menti támaszpontokon, tájékoztató füzet /térkép, útleírás, lelki tartalmak/, névre szóló oklevél, érmek, díjak több kategóriában, a váltok kivitele a támaszpontra). A bejelentkezés előre történik, a fizetés az indulásnál. Akik nem a teljes szakaszra jelentkeznek be, azoknak az ár szakaszarányosan csökken.

Árak:

14 éves kor alatt ingyenes

Nyugdíjas, egyetemi hallgató, diák: 10 RON

Felnőtt: 20 RON

Családos kedvezmény: három személy fölött ingyenes a többi családtag regisztrálása.

Előzetes bejelentkezés esetén a résztvevő a fenti árak felét fizeti!

Mit kell hozni? Milyen ellátásban részesülünk?

Hogy mit kell hozni, az elsősorban a választott útvonaltól és a jármodtól függ.

Gyalogos hozzon: jó, bejáratott túracipőt/bakancsot, az időjárásnak megfelelő öltözetet, esővédő ruházattal, esetleg túra- vagy zarándokbotot, hátizsákot…

Futó hozzon: megfelelő cipő, öltözet. Hastáska, kis hátizsák, zseb (a tájékoztató füzetnek)

Kerékpáros hozzon: biciklis bukósisakot, az időjárásnak megfelelő öltözetet, esővédő ruházattal, hátizsákot.

Minden résztvevő jó állapotban levő kerékpárral jelentkezzen. Vannak útvonal szakaszok, ahol a hegyi terep, máshol az aszfaltút dominál. A kiválasztott útvonal alapján kell dönteni, hogy milyen kerékpárral és gumival indul el. Minimális javítások elvégzéséhez hozzon magával:  tartalék gumit, meleg foltot stb.)  Akinek nagyobb baja lesz a kerékpárral, az gyalogosként folytathatja az utat.

Támaszpontokon lesz élelem és víz.

Hozhat egy térképet az adott régióról.

Hol lesz a szállás?

Hálózsákos – polifonos szálláslehetőség lesz a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Sz. István házában Csíksomlyón 20 lej/fő. Sátorhelyet is biztosítunk az Alapítvány udvarán.

Az Úz-völgyében a szállás a közbirtokossági házaknál.

A szállást igényt előre kell jelezni!

Honnan tudjuk, hogy merre kell menni? Túravezetés lesz? Csoportokban megyünk? Mikorra kell beérni?  Ha stafétában szaladunk? Mi van, ha eltévedek/lemaradok? Lehet útközben csatlakozni?

A Szakrális Maraton útváltozatainak többsége egyéni bejárású, ami azt jelenti, hogy mindenki úgy és olyan tempóban mehet, ahogyan szeretne: akár egyénileg is, vagy ha csapatban jön, akkor mehet velük együtt vagy tőlük külön is. Csak arra kell figyelni, hogy a szintidőket betartsuk.

A Szent László szakaszra váltóban, stafétában is lehet jelentkezni, de csak a szaladóknak!

A Szent László szakaszon a váltok, száma lehet: min. 2- max. 5 személy!

A váltókat a váltópontokhoz a szervezők szállítják ki. Ennek ellenére, aki betud segíteni a szállításba jelezze!

A legtöbb támaszpont egyben váltó és csatlakozási pont is, amelyet a bejelentkező lapon fel kell tüntetni.

Az útvonal egyes szakaszait festett útjelzések jelölik, melyek az induláskor mindenkinek kiadott tájékoztató füzetben lévő térkép és útleírás alapján nyomon követhetők. Adott esetben telefonon is követhető a nyomvonal. Egyes helyeken/szakaszokon az útjelzéseket szalagokkal egészítjük ki, így tehát figyelmes útvonal követéssel nem fog senki eltévedni. Az útvonal mentén egyes támaszpontokon várják a résztvevőket (étellel, innivalóval). A pontokon lévő regisztrációs rendszer segítségével a szervezők nyomon követik a programon résztvevőket, hogy mely pontokat mikor érintették. A tájékoztató füzetben megtalálható, hogy melyik pont mikor zár, ezt érdemes szemmel tartani. A rajt zárásakor elindulnak a mezőny záró sepregetők, akik elérik és eligazítják azokat, akik valami miatt olyan lassan haladnak, hogy már nem fognak időben célba érni. Probléma esetén hívják az adott régió főszervezőit vagy vegyék igénybe bátran a pontokon az önkéntesek, valamint a túratársak segítségét is.

A megfáradt vagy sérült résztvevőnek több helyen lehetősége van kiszállni ahonnan, biztosítjuk az elszállítását.

Verseny, gyalogtúra, zarándoklat vagy teljesítménytúra?

Nem verseny!

Alapútvonalak:

-Csíksomlyó – Széphavas – Szépvíz – Csíkpálfalva – Csíksomlyó. Ehhez kapcsolódnak még más rövidebb útvonalak is. Részletek  az adott programnál.

-Korond – Parajd – Szováta – Nyárádremete – Mikháza

-Marosvásárhely – Nyárádszereda – Mikháza

-Kolozsvár

-Úz-völgye

Mire számítsunk,milyen élményekben lesz részem?

Igyekszünk lehetőséget adni arra, hogy mindenki a saját ritmusában – választás szerint – (gyaloglás, szaladás, kerékpározás) megtehetők legyenek az utak, amelynek sajátos izét Csíksomlyó, Mikháza, Kolozsvár és az Úz-völgye mint szakrális vagy történelmi hely adja meg. Így a fizikai út egyben lelki út is lesz: szellemi, lelki tartalmakkal, gondolatokkal. Ezeket a támaszpontokon és a tájékoztató füzetben jelenítünk meg.

Ha nyitottak vagyunk, találkozhatunk egymással és önmagunkkal, a természettel és a természetfölöttivel. E tekintetben mindenki szabadon a saját, személyes útját járja.

Veszélyek az úton!

Általánosságban elmondható, hogy találkozhatunk vaddal. Ezért, ha egyedül vagyunk ajánlott a fütyülni, kurjongatni, hogy a vadak hamarabb észrevegyenek. A pásztorkutyák jelentenek leginkább veszélyt. Esztenák környékén várjuk be valakit, s szerezzünk egy botot. Az indulásnál lehet igényelni kutyariasztókat is.

A szervezők a csendőrséggel közösen a pásztorokat informálják a rendezvényről, hogy az adott nap jobban figyeljenek.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők! 

Rendezvény szabályzata:

A nevezéssel minden induló elfogadja a rendezvénykiírásban foglaltakat és a rendezvény szabályzatát. Ezzel elismerik, hogy a rendezvényen mindenki a saját felelősségére indul, a nevező kinyilatkozza, hogy egészségi állapota megfelel a rendezvényen való részvétel feltételének, és elfogadja, hogy a rendezvény rendezői bármelyik versenyző egészségkárosodásáért, vagy a rendezvénnyel összefüggésben keletkezett káraikért kártérítésre nem kötelezhetők.

Gyermekek részvétele a túrán:

14 év alatti gyermekek részvétele kizárólag felnőtt(ek) állandó kíséretében engedélyezett. Egy felnőtt több gyereknek is lehet a kísérője.

14 év feletti kiskorúak részvétele kizárólag az egyik szülő írásos beleegyezésével engedélyezett. A beleegyezési nyilatkozat űrlapja letölthető itt és kitöltve, aláírva el kell küldeni, vagy a rajtnál személyesen átadni a szervezőknek. Ha ez hiányzik, akkor a szervezők telefonon kérik a belegyezést.

Értékmegőrzést a rendezők nem vállalnak!

Az a résztvevő, aki társakkal szemben sportszerűtlen magatartást tanúsít, vagy a rendezvény szellemével ellentétes magatartást tanúsít, kizárják a résztvevők sorából.

A rendezők szervezési okok miatt fenntartják a jogot, hogy a résztvevők számát korlátozzák, a nevezést bármikor lezárják.

A rendezők fenntartják az útvonal, a váltó távok, a program és időpont változtatás jogát.

A rendezői fenntartják a jogot, hogy a rendezvényről fotót és filmet készítsenek, melyek a továbbiakban a rendezők tulajdonát képezik. A készült fotókat és filmeket a rendezők szabadon felhasználhatják reklám és egyéb kommunikációs anyagaikban, ezért a fotón szereplők ellenszolgáltatásra nem jogosultak.

A rendezvény az időjárási körülményektől függetlenül megrendezésre kerül.

A nevezési lap kitöltésével és aláírásával, illetve az online nevezéssel a résztvevő elfogadja a rendezvény szabályzatát.

A nevezési lap kitöltése önkéntes adatközlés is. A nevező hozzájárul ahhoz, hogy a rendezvény szervezői a nevezéskor megadott adatokat adatbázisukban tárolják.

A rendezvényre történő nevezés során a jelentkezési feltételeinek elfogadásával a nevező elfogadja, hogy a jelentkezés során megadott e-mail címre a rendezőség a rendezvénnyel kapcsolatos hírlevelet küldjön.

Kíméld a virágokat, növényeket, óvd az erdő madarait, vadjait!

Ügyelj a tisztaságra, élvezd a csendben a természet szépségét!

Becsült a társakat és baj esetén el ne hagyd!

Aki bármilyen okból feladja a túrát, megkérjük, értesítse a szervezőket!